Verslag bezoek aan het Beemster Arboretum september 2018

door Marijke Hopman

Op zaterdag 15 september om 10 uur verzamelden 18 personen zich in de Theetuin van Bram en Nicole Engberts, waar de koffie en de zelf gebakken cake al klaar stonden. Na een inleidend praatje van Bram Engberts, gingen wij het Arboretum in.  Daar stonden wij stil bij verschillende bomen, waar Bram ons iets interessants vertelde en liet zien.  Wij genoten van het mooie park, de bijzondere bomen en het mooie weer.

Het Beemster Arboretum is een particuliere verzameling, vanaf 1971 bijeengebracht door de oprichter ir. Hans Völlmar en door hem in de vorm van een stichting veiliggesteld voor de toekomst. Bram Engberts is voor 8 uur per week in dienst van de Stichting Beemster Arboretum. Hij is tevens eigenaar van Engberts Hoveniersbedrijf, dat op hetzelfde adres gevestigd is. Zijn vrouw Nicole organiseert activiteiten voor kinderen en heeft in 2017 het Kabouterpad aangelegd.

Het is een unieke verzameling houtige gewassen, die in een parkachtige omgeving in de Beemster tot in lengte van dagen kunnen blijven groeien. Het Beemster Arboretum is de twee na grootste verzameling bomen en struiken van Nederland. De verzameling bestaat uit 2.600 soorten en vari√ęteiten en het totaal aantal bomen en struiken ligt rond de 6.000 exemplaren. De totale oppervlakte van het arboretum is 7,3 hectare.

In ons land zet de Stichting Nederlandse Planten Collectie zich in voor het voortbestaan van een zo groot mogelijke botanische diversiteit in de Nederlandse botanische tuinen en arboreta. Het Beemster Arboretum neemt de taak op zich om van de geslachten Juglans (walnoot), Abies (zilverdennen) en Pinus (pijnbomen) zo veel mogelijk soorten bijeen te krijgen. Van deze geslachten is de collectie in het Beemster Arboretum de grootste van West-Europa. Het Arboretum is een zgn. Werk-Ervarings-Plek in samenwerking met Baanstede Groen en het Clusius College.

Het arboretum is elke dag vrij toegankelijk tussen 9:00 uur en zonsondergang.
Adres: Nekkerweg 67a, 1461 LE
Zuidoostbeemster