Activiteiten & Actueel

Bezoek aan de tuinen bij Enkhuizen op woensdag 4 juli 2018

 


door Joa en Atie Bakker

De eerste tuin was van de familie Dekker aan de Knokkel, een langgerekte weg in Andijk. We werden ontvangen in een prachtige tuin achter het huis op het terras onder de parasols tegen de felle zon. De koffie met cake smaakte heerlijk. We genoten van het zicht op de prachtig verzorgde tuin. Daarna kregen we een rondleiding over de brug van het vaartje dat evenwijdig aan de weg loopt. Aan deze overkant is een nieuwe tuin aangelegd op een stuk weiland. De tuin sluit met een gazon en fraaie borders prachtig aan op de aangrenzende weide.

Voor de tweede tuin gingen we in colonne naar Wervershoof. Daar troffen de familie Neefjes in een woning, verscholen in een eigen bos, te midden van een landbouwgebied. Voor het huis een grasveld in het midden van het bos. Daar konden we onze boterhammen gebruiken na een keuze uit wel 3 soorten soep. Ondertussen kregen we informatie over de enorme variatie van boomsoorten, te veel om de namen te noemen, bijna een arboretum. Maar ook in de borders diverse vaste planten.

Verder in colonne naar Bovenkarspel. Daar bezochten we de tuin van de familie Deen. In grootte, relatief tot de vorige tuinen, van bescheiden afmeting. Maar top in de grote diversiteit van niet alledaagse planten! De achtertuin ligt aan een vaart, waar vroeger de koolvletjes naar de veiling konden varen. Hun eigen bootje hadden ze verkocht om alle energie aan de tuin te kunnen wijden. Er was toch ruimte gevonden voor een volière en een blokhut. In de hut kregen we koel water met schijfjes meloen. Dat was welkom, want het was in de middag van een van de warme dagen van juli 2018.

Tenslotte, ook in Bovenkarspel, bezochten we “Isola Verde”. Het groene eiland van de Johan Oud en Anneke Bruin. Het eiland is een ruime kavel liggend tussen de achtertuinen van de Hoofdstraat en de nieuwe wijk aan de Middenweg. De grond van de kavel was vroeger een onderdeel van het tuinbedrijf van de familie. In het midden staat een ruim huis met daarvoor een gazon met vijver. Rondom borders met struiken en bomen, waaronder een indrukwekkende Sequoia. Onder een heerlijk afdak met zitjes vonden we verkoeling en rust voor een hapje en drankje.

Een mooi slot van een zonovergoten dag. Met veel indrukken gingen we afzonderlijk huiswaarts. Onze dank voor de organisatie!

meer

 

 

 

06
Dec
De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879
06
Dec
Kweeappels of kweeperen? - Blik op de Tuin no.  878