Zaanstreek-Waterland

Terugblik lezing kleur in de tuin

Martje van den Bosch vertelde ons op 23 november jl. alles over de beleving van kleur in de tuin. 

Elk mens beleeft kleuren anders. De één vindt een tuin met oranje bloemen opwekkend, de ander vindt dat te druk. De beleving zegt iets over de persoon en iets over de tuin. Aan de orde kwamen onder andere de kleurencirkel, hoe wij waarnemen en waar onze kleurvoorkeuren vandaan komen. Ook het effect van kleuren in de tuin. Bijvoorbeeld dat blauwe planten achter in de tuin je tuin dieper doen lijken en witte of rode planten juist niet. Wel kunnen witte planten in de schaduw deze plek oplichten. Als je bloemen met contrasterende kleuren plant vallen de aparte soorten meer op. Plant je ton-sur-ton aan dat valt de nadruk op het totale effect. Elke kleur brengt zijn eigen sfeer en indruk met zich mee.
De lezing werd geïllustreerd met afbeeldingen uit De Tuinen in Demen. Dit zijn de tuinen van Martje en Fridtjof, die ook te bezoeken zijn tussen 21 april en 1 september 2024.

Op zondag 21 april is er een bollendag en op zondag 9 juni is er een rozen dag. Van harte aanbevolen, de foto’s tijdens de lezing waren prachtig. Lees meer over de tuinen in demen op http://detuinenindemen.nl/nl/

Eric Breed uit Lisse was met Martje meegekomen met zijn collectie bijzondere bloembollen. In de pauze kon iedereen naar hartenlust bij hem in de collectie grasduinen en aankopen. Eric beheert samen met zijn vrouw Welmoed en zoon Bastiaan de collectie van zijn overleden vader Kees Breed. Zij verkopen een deel van de oogst aan verzamelaars en bollen liefhebbers. Kijk voor meer informatie op hun website www.breedbulbs.nl .