Zaanstreek-Waterland

Tuinen om van te smullen

Madelon Oostwoud, schrijfster van de boeken ‘Een kleine eetbare tuin’, ‘Voedselbos’ en ‘Voedselbosrand’, was 26 januari te gast bij onze afdeling. De opkomst voor deze lezing was boven verwachting: meer dan 50 mensen waren naar de Stolp gekomen, waaronder een hele tuinclub! Er was zelfs een redacteur van Groei & Bloei te gast.

Madelon is een enthousiast vertelster die ons meenam in haar kennismaking en ervaring met Permacultuur (permanente agricultuur). Zij maakte van een binnenplaatsje achter haar huis een klein groen eetbaar paradijs. Vervolgens pakte zij het groter aan en kocht een stuk land in Schellinkhout waarop een verwaarloosd bos stond. Dit vormt zij om tot een voedselbos, genaamd Schellinkwoud.

 

De bodem en alles wat er in leeft

Alles begint bij de bodem en bodemvruchtbaarheid. Madelon gaf veel tips hoe de bodem te verbeteren en weer in evenwicht te brengen. Maak vooral je eigen compost en gebruik die in de tuin. Plant alleen het voedsel dat je lekker vindt en oogst gerust maar put de aarde niet uit. En vooral: zo min mogelijk tegels in de tuin en geen kunstmest!

 

Plantlijsten

Handig zijn de plantlijsten die ze bij haar boeken heeft gemaakt. Hierin vind je meer van 200 eetbare planten met een korte omschrijving. Maak eens een inventarisatie van wat er al voor eetbare planten in je tuin staan waarvan je je misschien niet eens bewust was dat je ze kon eten! Denk ook in lagen:  kleinere bomen, klimmers, struiken, kruidlaag, kruipers en bodembedekkers, wortels en knollen, waterplanten en paddenstoelen

 

Maak je tuin diervriendelijk

Maak je tuin aantrekkelijk voor vogels, insecten en andere dieren. Leg een (kleine) takkenril aan en wees niet te netjes. Gras hoeft niet altijd gemaaid te worden, maak bij voordbeeld alleen paden in het gras. De luie tuinier doet soms meer goed voor de natuur.

 

Meer informatie

Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan eens op de website van Madelon https://www.schellinkwoud.nl/ . Je kunt de boeken van Madelon ook via haar website bestellen.